Srdíčka Rodinné šachy

Nejoblíbenější společenské hry pro celou rodinu

Publikované dne 16. února 2021

Přemluvit děti, aby na chvíli odložily tablety i telefony, se občas jeví jako nadlidský úkol. Se správnou motivací to však dokážete. Proto jsme pro vás vybrali nejoblíbenější společenské hry současnosti, s nimiž děti nejen odlákáte od monitorů, nýbrž i podpoříte rozvoj jejich logického myšlení, komunikační dovednosti, představivost a utužíte rodinné vztahy.

Člověče, nezlob se!

Kdo by neznal jednu z nejlegendárnějších deskových her, jež se těší oblibě už po generace? Díky jednoduchým pravidlům se hru snadno naučí i nejmladší členové vaší rodiny. Čekání na kýženou šestku učí děti trpělivosti, úsilí dopravit všechny figurky do domečku zase podporuje strategické uvažování.

Při Člověče, nezlob se! ale řada rodičů a prarodičů podléhá touze udělat dětem radost a nechává je vyhrát. Tomu se vyvarujte. Můžete dát dětem ochutnat vítězství, pokud hrají poprvé nebo pokud hrajete už několikátou hru v řadě a drobotině se stále nedaří. Pokud ovšem ‚‚švindlujete‘‘ ve prospěch dítěte, podle psychologů mu tím jen ubližujete. Hrou se totiž děti připravují na pozdější život a pokud se nenaučí prohrávat už v raném věku, mohou jako větší trpět nedostatečnou výdrží či přecitlivělostí v případě neúspěchu.

Dáma

Pokud jsou děti ještě malé na šachy, ale rádi byste je s šachovnicí pomalu seznamovali, Dáma je k tomu jako stvořená. Opět podpoříte rozvoj logiky a strategického myšlení dítěte. Pokud navíc zvolíte ‚‚žravou‘‘ variantu hry čili vyměníte žetony například za Srdíčka Rodinné a dáte dětem možnost vyhrané žetony skutečně sníst, uvidíte, že si hru okamžitě zamilují.

Carcassonne

Desková hra Carcassonne inspirovaná starověkou francouzskou městskou pevností si vysloužila v roce 2001 titul Hry roku. Cílem hry je postavit a zabrat co nejvíce pevností a přilehlých pozemků. Jelikož je každé kolo hry zcela odlišné od předešlého a vyžaduje strategické myšlení, dokáže hra na dlouhé hodiny zabavit celou rodinu. Její kvality oceňuje dokonce organizace Mensa ČR.

Activity

Malujte, předvádějte pantomimu, popisujte, hádejte. Activity jsou skvělá hra pro ty, kdo nechtějí jen sedět u stolu. Jelikož vyžadují nasazení celého těla, podporují rozvoj senzomotorických dovedností, trénují paměť, obohacují slovní zásobu. Tato společenská hra pro celou rodinu, při níž proti sobě stojí dva týmy, právem patří mezi nejzábavnější hry současnosti.

Napsat komentář