Vzhůru na vyhlídku: Tipy, kam vyrazit na výlet

Publikované dne 4. října 2021

Podzimní kabát přírodě sluší, prohlédněte si ji pěkně z výšky! Připravili jsme pro vás seznam několika impozantních vyhlídek, z nichž bude radost pohledět.

Stezky korunami až k oblakům

Na území Česka se tyčí tři díla moderní architektury, která byste si neměli nechat ujít. První z nich najdete uprostřed nejvyššího tuzemského pohoří, a to Stezku korunami stromů Krkonoše. V průběhu naučné trasy dlouhé 1,5 km poznáte stromy od kořenů až po jejich koruny a při pohledu z věže vysoké 45 metrů se vám nabídne výhled, jímž se jinak mohou kochat jen ptáci. Podobnou procházku bohatou na informace si můžete užít i na jihu republiky. Stezka korunami stromů Lipno vás provede místní faunou, nechá vás vystoupat po 675 metrů dlouhé lávce až do výšky 40 metrů a pobaví celou rodinu 11 adrenalinovými atrakcemi. Zvláště pak jízdu suchým vodopádem si po zdolání stezky parádně užijete! Ve východní části Česka vás srdečně přivítá Stezka v oblacích Dolní Morava. Ta se táhne vysoko nad koruny lesního porostu a jak již její název napovídá, zavede vás na dotek oblakům. 12 informačních tabulí umístěných po celé trase vám prozradí zajímavosti o Stezce, okolí a pohoří Králického Sněžníku. Stejně jako lipenská stezka, také ta na Dolní Moravě vás ze svého vrcholu ráda sveze po skluzavce dolů. 

Jižní Morava s nadhledem

Menší, avšak o nic méně okouzlující rozhledna na vás čeká na Kobylím vrchu nedaleko Břeclavi. Kdybyste na ni pohlédli z ptačí perspektivy, uvidíte ji jako pravidelný kruh a za jeho návrhem stojí studio KEEO Design. Atypická rozhledna nedisponuje žádnými schody, a tak se k jejímu nejvyššímu bodu dostanete snadno i s kočárkem či vozíkem. Jako na dlani pak budete mít Pálavu, Lednicko-valtický areál, vrcholky rakouských Alp či Malých Karpat.

Když kouzlí sama příroda

Půvabnou podívanou umí ale vytvořit především sama příroda. Proto v našem výběru nesmí chybět trojice skalních vyhlídek, jejichž výhledy slova popsat nedokáží. Vyhlídka Čertovy kameny vás zavede do Jeseníků, konkrétně k Zlatému Chlumu. Jedná se o 40 m vysoký skalní útvar s výhledem na hornaté panorama. Další skalní vyhlídka nese jméno Ořešník a ukrývá se v Jizerských horách. Vede k ní 28 do skály vytesaných schůdků a dohlédnete z ní například na hejnickou baziliku. Když je řeč o skalních vyhlídkách, nelze vynechat České Švýcarsko a Vilemíninu stěnu v Jetřichovicích. Ta je součástí naučné stezky Jetřichovické stěny a dá vám nahlédnout shora na Jetřichovice nebo například na Růžovský vrch.

Napsat komentář