Vypěstujte si s dětmi doma vlastní bylinky

Publikované dne 4. května 2022

Tápete, čím na jaře zabavit sebe i děti? Máme tu tip pro malé i velké zahradníky! Vypěstujte si vlastní bylinky. Není zapotřebí zahrada či drahé vybavení. Bohatě vám postačí pár menších truhlíků či květináčků, substrát a slunné místo, klidně malé, ničemu to nevadí. 

Semínka bylinek je ideální doma zasadit v průběhu jara. Vypěstovat si můžete bylinku jednu či několik druhů zároveň. Proč je tato aktivita skvělá i pro děti? Ty kolikrát nebývají úplně trpělivými kutily. Bylinky mají tu výhodu, že doma poměrně rychle rostou a výsledky vašeho snažení na sebe tak nenechají dlouho čekat. Kochat se výsledky své práce tak můžete již do několika dní. Navíc se zde mohou vyřádit i co se kreativity týče. Jdeme na to!

Připravte si truhlíky či květináčky. Množství, velikost a typ je zcela na vás. Záleží, jak velkou “zahrádku” chcete mít. Rozmyslete si také, jaké bylinky či rostlinky vysadíte. Základní pytlík semínek pořídíte do dvaceti korun. Seženete je v zahradnictví, drogerii či běžných supermarketech. Semínka nakupujte pouze čerstvá a kvalitní. Substrát doporučujeme koupit ideálně přímo určený k pěstování bylinek. Většina z nich potřebuje neutrální až mírně zásaditou půdu. Nic nezkazíte tím, když na dno nasypete trochu písku. A jak už bylo řečeno, hlavně hodně sluníčka! Řeč je o středomořských bylinkách, mezi které patří rozmarýn, tymián, oregano, yzop, levandule a estragon. Čím více sluníčka, tím budou aromatičtější. Českým bylinkám bude stačit polostín.

Bylinky můžete pěstovat ze sazenice nebo ze semínek. Ty mají tu výhodu, že jsou odolnější. Určitě se vám na první pokus vydaří pažitka, bazalka, majoránka, řeřicha a koriandr. 

Než začnete, myslete na to, že se určitě vyplatí postupovat dle návodu na zakoupených baleních semínek. Do květináčků nebo truhlíků nasypte zeminu a do ní zasaďte semínka. Pěkně upěchujte a zalévejte. Semínka nesmí vyschnout! Ideální je si do vody, kterou budete semínka zalévat, přidat i probiotika (na internetu najdete probiotika určená přímo rostlinám). Do týdne se můžete těšit na první výsledky! Nezapomínejte na přesazování! Čím větší rostlinky budou, tím větší by měly mít prostor. 

 

Kreativní tip na závěr:

Květináčky či truhlíky můžete nechat dětmi pokreslit či popsat. Fantazii se meze nekladou. Pokud budete mít více semínek v jednom květináči či truhlíku, doporučujeme si pro jejich rozpoznávání vyrobit cedulky se jmény. Je to snadné. Připravte si pár špejlí, karton nebo čtvrtku, lepidlo a fixu. Začněte se špejlemi. Stačí je zkrátit na maximálně 15 cm. Z kartonu či čtvrtky vystřihněte obdélník. Ideální rozměr je 5 x 8 cm. Ten si v půlce ohněte a slepte k sobě se špejlí uprostřed. Hotovo, cedulka je na světě! Vytvořte si jich tolik, kolik máte bylinek. Na každou zvlášť napište její název a zapíchněte na místo, kde se daná semínka v květináči či truhlíku nachází.

 

Napsat komentář