Rodinný tip na výlet – nejkrásnější české vodopády

Publikované dne 14. září 2022

Česko je plné zajímavých a obdivuhodných míst, které lákají turisty z celého světa. Léto a odpočívání u moře je už pomalu za námi, to ale neznamená, že bychom měli doma zalézt pod peřinu! Máte rádi vodopády? Věděli jste, že se u nás nachází více než stovka vodopádů vyšších jak 3 metry? Nechte se inspirovat našimi tipy a objevte s námi ty nejkrásnější z nich!

Vodopády Jedlová v Jizerských horách

Vodopády Jedlová jsou nejatraktivnějším cílem Jizerských hor. Hledat je můžete v severní části přírodní rezervace Jedlový důl. Nejvyšší stupeň vodopádu má 5 metrů. Okolím vodopádů vás provede 2 km dlouhá a nenáročná naučná stezka s 9 zastávkami, kde se s dětmi seznámíte hlavně s přírodními krásami tamější rezervace. 

Mumlavský vodopád v Krkonoších

Poblíž horského městečka Harrachov, na řece Mumlava na okraji Mumlavského dolu pod Ptačincem, se nachází Mumlavský vodopád tvořený stupňovitými žulovými bloky. Patří mezi naše nejvodnatější vodopády. Pozorovat se dá přímo z můstku přes řeku a vede k němu příjemná lesní cesta, která je dobře zdolatelná i s dětmi. 

Pančavský vodopád v Krkonoších

V Krkonoších je počet vodopádů snad nejvyšší. Nachází se zde i velkolepý Pančavský vodopád. Díky své výšce 148 metrů si vysloužil titul nejvyššího vodopádu v České republice. V několika stupních spadá skalnatým srázem z hrany Pančavské louky až na dno Labského dolu, ze kterého je na něj také nejhezčí výhled. Je součástí národního parku. Široký je něco mezi 4 – 8 metry. Kochat se zde můžete také Ambrožovou vyhlídkou, Kozími hřbety nebo Lysou horou. 

Rešovské vodopády v Nízkém Jeseníku

Rešovské vodopády leží v roklinatém údolí říčky Huntavy. Jsou to největší vodopády v Nízkém Jeseníku. Vodopády jsou tvořeny asi 200 metrů dlouhou kaňonovitou soutěskou o šířce přibližně 10 metrů. Nejvyšší vodopád je zde vysoký taktéž 10 metrů. V okolí Rešovských vodopádů můžete obdivovat krásnou přírodu, stinné skály i zbytky středověkého hrádku nebo tvrze.

Satinské vodopády v Beskydech

Satinské vodopády nejsou z těch nejznámějších, to jim ale rozhodně neubírá na kráse a i zde si užijete dechberoucí podívanou. Skrývají se v 15 metrové hluboké skalní soutěsce potoka Satiny. Krajina tu na vás zanechá dojem pohádkových elfů. Okolí se stalo oblíbenou turistickou destinací již v 19. století. Není divu, že se Satinské vodopády staly útočištěm několika z nejvzácnějších druhů živočichů u nás!

 

Napsat komentář