Pozoruhodná zákoutí Jeseníků

Publikované dne 15. března 2021

Že jsou Jeseníky druhým nejvyšším pohořím Česka, které vzniklo působením vulkanické činnosti, a jejich nejvyšší hora se jmenuje Praděd, jistě víte. Víte však, kolik přírodních krás se na jejich území ukrývá? Vydejte se na rodinný průzkum a nezapomeňte se zastavit na těchto pěti místech.

Slezská Harta

Mezi hlavní dominanty Nízkého Jeseníku patří vodní nádrž Slezská Harta. Vodní dílo o rozloze 10,72 m2 vzniklo zatopením obcí Nová Pláň, Razová, Dlouhá Stráň, Leskovec, Roudno a Karlovec. K výstavbě Slezské Harty došlo především proto, aby se zajistil dostatek vody pro přehradu Kružberk, zlepšila se kvalita vody, ustálil se průtok na přilehlých řekách. Rovněž umožňuje výrobu elektřiny, plní funkci protipovodňové ochrany, poskytuje podmínky pro rekreaci či rybolov. Podél břehu přehrady tak najdete řadu půjčoven šlapadel, elektrolodí i paddleboardů nebo se můžete vydat na vyhlídkovou plavbu.

Hora Praděd

Při návštěvě Jeseníků byste rozhodně neměli vynechat nejvyšší horu Moravy – Praděd. Na jejím vrcholu stojí televizní věž s restaurací a rozhlednou, jež je nejvyšším bodem celé České republiky. Kromě stavby na vás však na Pradědu čeká impozantní květena a mrazový srub Tabulové skály. Pokud budete mít štěstí na příznivé počasí, dohlédnete z Pradědu až na Sněžku, Lysou nebo Radhošť. Obvykle však na nejvyšší hoře Moravy panuje velice chladné počasí, a tak se nezapomeňte na výstup důkladně připravit.

Vysoký vodopád

V Bělé pod Pradědem najdete Vysoký vodopád, nejvyšší vodopád Jeseníků, který si vás svou krásou podmaní jak v létě, tak v zimě. Vodopád měl původně celých 45 metrů, ovšem povodně v roce 1880 narušily skálu natolik, že se vodopád zmenšil na 28 metrů a rozdělil na několik menších kaskád. Ve stejnojmenné přírodní rezervaci pak žije rys ostrovid a hnízdí zde sokol stěhovavý.

NPR Šerák – Keprník – Vozka

Národní přírodní rezervace Šerák – Keprník – Vozka se rozprostírá v Hrubém Jeseníku a je nejstarší rezervací v České republice. Svůj název převzala od tří vrcholů, jimiž prochází, čili Šerák, Keprník a Vozka. Láká především na řadu skalních útvarů coby připomínku doby ledové, ale také na ohroženou faunu zastoupenou zvonkem okrouhlolistým sudetským, sasankou narcisokvětou, hořcem tečkovaným a dalšími.

Naučná stezka Rejvíz

V horské osadě Rejvíz můžete dojít po naučné stezce až k půvabnému Velkému mechovému jezírku a prohlédnout si největší moravské rašeliniště. Trasa po haťovém chodníku měří přibližně 3 kilometry a kromě rašeliništních luk ji lemují borovice blatky, z nichž některé své stanoviště opanují již 150 let, masožravá rostlina rosnatka okrouhlolistá, klikva žoravina či rojovník bahenní.

Napsat komentář