Obdivuhodná a tajuplná – objevte krásy skalních měst!

Publikované dne 17. června 2022

Rozličné tvary, tajemné uličky, bublající potůčky, úchvatné vyhlídky a monumentální pískovcové sochy všech velikostí. Tohle všechno a ještě víc na vás čeká ve skalních městech, kterých máme v České republice opravdu spoustu. Vyražte s dětmi na výlet a budete se cítit jako v pohádce!

 

Co je na skalních městech nejúžasnější, je hlavně to, že vznikly bez lidského přičinění a všechna jejich krása je dílem přírody. Kdo si z dětství nepamatuje hádání tvarů a popouštění uzdy fantazii? Každé skalní městečko má několik pojmenovaných útvarů. Kdo ale ví, kolik útvarů s dětmi najdete a pojmenujete jen vy? Máme tu pro vás pár tipů na ty nejkrásnější skalní města, která rozhodně stojí za vidění!

 

Adršpašsko-teplické skály

Až na východě Čech, téměř u hranic s Polskem, leží obec Adršpach. Malebná vesnička však přitahuje zraky turistů zejména díky monumentální a kouzelné síti skalních měst, která se táhne až do nedaleké obce Teplice nad Metují. Kdo zavítá, uvidí mimo jiné také zříceniny hradu Adršpach, Křížový vrch a rozvaliny poutního kostela na Kopečku. Pramení zde také řeka Metuje. Těšit se můžete na skalní věže, které dosahují délky až 90 metrů, 2 jezera, na kterých můžete s dětmi plout v rámci komentovaných okružních plaveb, a nebo na slavný vodopád, který hlídá sám Krakonoš a pouští po zvolání kouzelné formule vodu jako v pohádce. Adršpašsko-teplické skály navíc s rozlohou 18 km2 představují nejrozsáhlejší komplex svého druhu v Evropě.

 

Prachovské skály

Druhým, neméně impozantním skalním městem, je skalní město v Prachovských skalách – sen každého horolezce a nejznámější součást Českého ráje. Skalní útvary zde dosahují výšky až 40 metrů. Kdo má kromě skalních měst rád zříceniny, neměl by si nechat ujít zříceninu hradu Veliš. Uprostřed skalní oblasti se nalézá přírodní koupaliště Pelíšek. Nezapomeňte se vydat naučnou stezkou v Prachovských skalách, kde se dozvíte zajímavé informace například o zoologii, geologii, horolezectví, botanice, ale třeba i historii rodu Schliků.

 

Jetřichovické stěny

Jetřichovické stěny jsou součástí Národního parku České Švýcarsko a Děčínské vrchoviny. Naleznete zde skalní města i samostatně stojící skalní věže. Mezi nejznámější patří Rudolfův kámen, Vilemínina stěna a Mariina skála. Ocitnete-li se na jejich vrcholcích, můžete se kochat nádherným výhledem po širém okolí. Dalšími úchvatnými místy zde jsou skalní převis Balzerovo ležení, Malá Pravčická brána a pozůstatky skalních hrádků Šaunštejn a Falkenštejn. Ne nadarmo je tato oblast označována jako jedna z nejkrásnějších oblastí celé České republiky.

 

Napsat komentář