Nechte se unést poutavými výlety s příběhem

Publikované dne 28. března 2022

Tipů na výlety je dnes spoustu. Nepřeberné krásy naší krajiny můžete prozkoumávat různě – autem, vlakem, na kole či pěšky. Co takhle ale klasické výlety pojmout trošku originálnější a naučnější formou? Znáte výlety s příběhem? Kouzlo těchto výletů spočívá hlavně v tom, že se vždy dozvíte něco nového či zajímavého o místu či osobnosti české historie, jejímiž stopami se vydáte. Poznejte blíže jedny z našich nejvýznamnějších českých rodů s našimi dvěma tipy. 

Brnem po stopách markraběte moravského Jana Jindřicha

Po těchto stopách se vydáte až do 14. století. Provedou vás Brnem a jeho blízkým okolím, kde se seznámíte s tehdejším lucemburským vládcem a bratrem slavného Karla IV – Janem Jindřichem. Poodhalíte tajemství z dob jeho vlády a dozvíte se zajímavosti i z jeho soukromého života. 

Trasa začíná na Dominikánském náměstí, kde se Jan se svou manželkou poprvé po příjezdu do Brna ubytovali. Prozkoumat zde můžete dominantu náměstí – Novou radnici, barokní areál bývalého dominikánského kláštera, či barokní chrám sv. Michala. Velké dobrodružství na Vás ale čeká v podzemí – zde se skrývá sklepení domu mincmistrů objevené v roce 1999. 

Zastávkou číslo dvě je hrad Špilberg – nová vladařova rezidence, kde přišlo na svět všech jeho šest dětí. 

Třetím bodem v programu je místodržitelský palác a kostela sv. Tomáše. Ten se stal místem posledního odpočinku moravských Lucemburků. Po roce 1783 se palác stal sídlem státních a zemských úřadů. Dnes v něm najdete část Moravské galerie. 

Čtvrtá zastávka je letní sídlo a kartuziánský klášter v Králově Poli – poslední Janova rezidence. Založil zde kartuziánský klášter s kostelem Nejsvětější Trojice. Areál je dnes součástí Fakulty informačních technologií VUT a najdeme zde Muzeum výpočetní techniky. 

Zastavení číslo 5 je hrad Veveří. Oblíbený výletní cíl nad brněnskou přehradou. Byl to jen malý lovecký hrádek, který se právě za Janovi vlády rozrostl do dnešních rozměrů. Obdivovat můžete například dvě věže, které jsou nejstarší dochované v celém objektu – mohutnou hranolovou věž a břitovou obrannou věž s královským palácem a kaplí. 

Poslední zastávka – 800 let stará a vzácná kaple Matky Boží u hradu Veveří, také nedaleko brněnské přehrady. Na vlastní oči zde můžete vidět kopii vzácného obrazu Madony z Veveří ze 14. století. Jeden z nejproslulejších mariánských obrazů na Moravě a v českých zemích. 

Tato oblíbená trasa dohromady měří 25 kilometrů a zabere vám cca 4 hodiny. 

Po stopách prastarého rodu Černínů

Historie rodu Černínů je stará podobně, jako legenda o vzniku jejich jména, která vypráví o umouněném miminku – dědici, schovaném v komíně černé kuchyně po nájezdu nepřátel. 

Vše začíná v Chudenicích. Zde nesmíte minout původní sídlo Černínů – renesanční zámeček, který se pyšní hezkým středoevropským rekordem. Rod ho vlastnil neuvěřitelných 700 let. Při jeho prohlídce se seznámíte s historií rodu a naleznete zde i muzeum Josefa Dobrovského. 

K další zastávce vás zavede modrá turistická trasa, která vede od zámečku až na vrchol Žďár s rozhlednou Bolfánek. Uvidíte odsud nejvyšší šumavské vrcholy a při dobré viditelnosti můžete zahlédnout i vrcholky vzdálených Alp. 

Odsud vás pak naučná stezka lesoparkem zavede až k empírovému zámečku Lázeň a také do Americké zahrady – malebného lesního parku založeného roku 1842 Evženem Černínem. Najít zde můžete například douglasku tisolistou. Je zřejmě nejstarším stromem svého druhu na evropském kontinentě. 

Trasa je dlouhá 8 km a zabere vám přibližně 2 hodiny. 

Napsat komentář