Betlémy tak, jak je neznáte

Publikované dne 8. prosince 2022

Děti Vánoce milují a k Vánocům neodmyslitelně patří betlémy – soubor postaviček vítajících malého Ježíška. První betlémy byly prosté dřevěné postavičky s dominantou Jezulátka uprostřed. S rozšířením tradice stavění vánočních betlémů v evropských zemích se přizpůsobovalo i jejich vyobrazení a s tím také postavičky. Dnes můžete u Jezulátka najít třeba rybáře, kupce a podobně. Každý betlém je zkrátka jiný, jinak velký, jinak barevný a z jiného materiálu. Velmi oblíbené jsou betlémy mechanické. Pojďte se s námi podívat na tipy na výlet za různými netradičními betlémy, které můžeme v období Vánoc obdivovat.

Největší loutkový betlém v Karlštejně (Středočeský kraj)

Navštivte Muzeum betlémů v Karlštejně a objevte opravdovou raritu. Na půdě na vás bude čekat největší loutkový betlém u nás. Rozkládá se na ploše neuvěřitelných 80 m² a najdete tu figurky například Karla IV., T. G. Masaryka nebo Marie Terezie. Kulisy betléma jsou osazeny 46 loutkami vyřezanými ze dřeva a oblečenými do dobového oděvu. Kromě loutkového betléma zde uvidíte více než 50 historických betlémů ze všech koutů naší republiky. Expozici můžete obdivovat až do 6. ledna 2023.

Lidové Vánoce ve skanzenu v Polabí (Středočeský kraj)

Kde jinde byste se mohli dozvědět více o tradičních českých Vánocích než ve skanzenu? Zavítejte s dětmi proto do Polabského národopisného muzea Přerov nad Labem a objevte scény ze života našich předků, které vám připomenou starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků až do Tří králů. Nebude chybět ani expozice starých lidových a kostelních betlémů od malých až po ty v životní velikosti. Výstava trvá až do 30. prosince 2022. 

Mechanický Metelkův betlém v muzeu v Liberci (Liberecký kraj)

Mezi nejoblíbenější betlémy patří jednoznačně ty pohyblivé. Objevte s dětmi Metelkův betlém, skládající se ze 142 pohyblivých figurek, v muzeu v Liberci. Veškerý pohyb je převeden na jediný stroj poháněný pouze jediným závažím. Neopakovatelný zážitek z neobyčejných přirozeně se pohybujících vyřezávaných figurek umocňuje zcela realistický zvukový doprovod. Tato výstava je otevřená celoročně.

Živý betlém v Rožnově pod Radhoštěm (západní Beskydy)

Zavítejte do Rožnova pod Radhoštěm do Valašského muzea v přírodě a nechte se unést nejznámějším příběhem Vánoc v podobě živého betléma. V sobotu 18. 12. 2021 od 17:00 a v neděli 19. 12. 2021 také od 17:00 na vás bude čekat představení v podobě narození Ježíška v Dřevěném městečku, které nacvičili místní herci a herečky. Těšit se můžete na hudbu, zpěv a nebude chybět ani tanec. 

 

Napsat komentář