5 českých parků a zahrad, které berou dech

Publikované dne 17. května 2021

Kdy jindy se vydat na průzkum známých českých zahrad a parků, když ne v květnu? Právě nyní začínají jejich záhony hrát všemožnými barvami, flora se ukazuje ve své nejskvostnější podobě a květena plní vzduch podmanivými vůněmi. Proto jsme pro vás vybrali 5 českých zahrad a parků, které rozhodně stojí za návštěvu.

Květná zahrada Kroměříž

Původně barokní park v duchu francouzské zahrady, taktéž známý jako Libosad, patří mezi nejznámější zahrady u nás, svůj věhlas má však i na mezinárodním poli a od roku 1998 patří na seznam světového dědictví UNESCO. Květná zahrada v Kroměříži však nenabízí jen krásně udržovaný park posetý keři a barevnými květy. V jeho centru stojí Rotunda, osmiboký pavilon s Foucaultovým kyvadlem dokazujícím otáčení Země uprostřed. Dále vás zaujme Čestný dvůr se skleníky nebo kolonáda o délce 244 m podél jedné strany zahrady.

Vrtbovská zahrada v Praze

Impozantní barokní terasovitou zahradu najdete na svahu Petřína na Malé straně. Spolu s místní florou vás okouzlí několik soch M. B. Brauna a V. V. Reinera či exotické ptactvo ve voliéře ve spodní části zahrady. Vrtbovská zahrada se sestává ze tří teras, které vychází z konceptu italské zahrady, jež si můžete běžně prohlédnout také při večerních prohlídkách.

Průhonický park

Další z českých zahrad zapsaných do seznamu UNESCO přiléhá k zámku Průhonice a milovníci pohádek ji nepochybně znají také z televizní obrazovky. V parku najdete přes 1 500 druhů exotických dřevin, Alpinum, ale také spoustu živočichů, jimž se staly Průhonice domovem.

Zámecký park Lednice

Lednický park láká nejen na své architektonické řešení, nýbrž i na vzácné rostliny. Nechybí ani skleník s tropickým a subtropickým rostlinstvem. Jelikož se Lednice nachází na oblíbené cyklistické trase, myslí také na návštěvníky na dvou kolech a nabízí i cykloprohlídky Lednicko-valtického areálu.

Růžová zahrada Děčín

V areálu zámku Děčín najdete úchvatnou růžovou zahradu z konce 17. století, z níž romantika přímo sálá. Propojení barokní architektury a všudypřítomné růže vám dají zcela zapomenout na realitu a nechají vás při procházce jen relaxovat, rozjímat a obdivovat krásu kolem sebe. Za pozornost jistě stojí sala terrena s původními freskami, zástup barokních soch na severní terase či gloriet.

Napsat komentář